Wie is Gijs?

Gijs Geurtsen is acteur, zanger en liedjesschrijver.

Liedjes

Sinds enkele jaren trekt hij met zijn liedjes langs theaters en festivals, langs feesten en radiostations, langs huiskamers, winkels en psychiatrische ziekenhuizen; hij komt eigenlijk overal waar mensen zijn muziek willen horen. Daarbij begeleidt hij zichzelf altijd op de piano en soms op de accordeon.

Op zijn EP ‘Als jij er bent’ (uitgebracht in 2011 bij het label Waterland Music) zijn een paar van z’n eerste liedjes te horen.

Album

Binnenkort komt zijn debutalbum, ‘Verdwalen‘, uit. Op dit album worden de persoonlijke teksten, de intieme (theater)sfeer en de eenvoudige piano-arrangementen aangevuld door meerdere instrumenten, waaronder strijkers, met een duidelijke rol voor de gitaar. Het wordt een direct, warm en melancholisch album, waarbij Gijs inspiratie put uit de muziekstijlen van onder meer JJ Cale, Jack Johnson, Robert Cray en Alison Kraus.

Theater en muziek

Vanaf 2006 speelde Gijs in verschillende theaterproducties, commercials en televisieseries. Hij schreef de vertelvoorstelling ‘Laat Maar Draaien’ en het kleinkunstprogramma ‘Refrein’, onder regie van Elisabeth Boor, en was te zien op diverse theaterfestivals.

In 2011 drong Gijs door tot de halve finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Over zijn optreden schreef de jury van het AKF:

‘(…) Hier staat een talent met grote mogelijkheden. Een jongen die zichzelf fraai, zonder franje, begeleidt op de piano en (…) laat horen een intelligent en creatief liedschrijver te zijn (…)’

Filmmuziek

De afgelopen tijd schreef Gijs muziek voor de korte films ‘Jan’ en ‘The Uppercrust’ en de filmtrailer van ‘The Uppercrust’.

June Noa

Naast theater is Gijs werkzaam als liedjesschrijver (hij werkte onder meer voor het Koorenhuis in Den Haag) en als toetsenist in de soulband van June Noa. Met June Noa toerde hij een paar jaar door Nederland. In 2013 bracht de band het album ‘Not Guilty‘ uit. Eind 2014 schreef hij samen met June Noa en gitarist Rob Doornekamp het nummer ‘Take Off My Coat‘, een pianoballad met een persoonlijke tekst van de zangeres die ze voor het eerst uitvoerden in De Nieuwe Doelen in Rotterdam. Na ruim een jaar van rust, brachten ze het lied ten gehore in Theater Amsterdam, op het eerste Depressiegala ter wereld.

Achtergrond

Gijs studeerde van 1997 tot 2003 musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna volgde hij de theateropleiding De Trap (2003-2006) in Amsterdam. Aangemoedigd door docenten en medestudenten schreef hij zijn eerste theaterteksten en solovoorstellingen. In 2006 richtte hij met een aantal acteurs Theatergroep WijBeleefd op. Dit platform voor jonge theatermakers stelde hem in staat verder te gaan met maken en schrijven.

In deze tijd ontstonden ook zijn eerste liedjes: in het begin nog als onderdeel van een voorstelling, daarna steeds meer als een verhaal op zich.

Als jij er bent

Uit zijn liedjesprogramma ‘Als jij er bent’ (uit 2012):

In zijn liedjes is Gijs vaak op weg ergens naartoe. Hij is op zoek. Naar mooie vrouwen bijvoorbeeld. Of liefde. Of naar mensen die hem misschien kunnen vertellen wat hij het beste kan doen. Gijs is onderweg, maar is bang om te verdwalen. Toch zet hij, gezeten achter de piano, zijn omzwervingen voort. Tijdens zijn zoektocht vertelt hij over zijn oude buurt, voorbije liefdes, hanggroepjongeren en zijn krankzinnige buurman. Krankzinnig ten gevolge van de liefde, vermoedt Gijs. Of andere ellende.’

Op dit moment

Op dit moment maakt Gijs, samen met producent Joachim Vermeulen Windsant, zijn album ‘Verdwalen’ af.